Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Нейно величество паролата и нещата, които е хубаво да знаете за нея

Нейно величество паролата и нещата, които е хубаво да знаете за нея

Аз детето | 2018-02-19

Нейно величество паролата и нещата, които е хубаво да знаете за нея

Някога организирали ли сте с приятели таен клуб или пък може би сте имали таен език, който другите да не могат да разберат... Нещо като джуджешки, тролски или подобен, само дето е измислен от вас! А пък може и просто да сте играли на шпиони, което не е чак толкова просто. Или пък сте споделяли тайни, които не бива никой да научава. Знаете ли, че всички тези неща имат много общо с компютрите. Всъщност общото нещо е просто едно и се нарича парола. Паролите са били използвани още от древни времена, макар и не по същия начин, по който ги използваме днес. Сами знаете, че във виртуалния свят те са незаменими и защитават вашата самоличност, а също и управляват достъпа до по-важната информация за вас.

Сърфирайки онлайн по някое време неизбежно ще бъдете помолени да предоставите потребителско име и парола, за да докажете самоличността си. Предоставянето на правилните идентификационни данни ще даде възможност за достъп до ресурсите, които искате. Неправилните идентификационни данни ще ви откажат достъп до информация и ресурси. Точно заради това паролата ви трябва да бъде уникална и добре обмислена, а не просто няколко натиснати букви и цифри. Ако другите знаят вашата парола или пък случайно успеят да я налучкат, което става лесно, когато не е добре измислена, то тогава могат да получат достъп до важни за вас ресурси, като имейла ви, профила ви в някой сайт или ако сте по-възрастни дори регистрацията в някоя банка. Тогава те ще могат да правят с всички тези неща каквото си поискат, което в краен случай няма да е добре за вас. За да се предотвратят тези заплахи, е важно да се използват сигурни (силни) пароли, които са трудни за отгатване.

Например, да използвате думата „парола“ за парола (независимо на кой език) е наистина лоша идея. Също така, използването на обща информация, която може лесно да се отгатне, като вашето име, дата на раждане, адрес или телефонен номер определено не е добра идея. Как да създадете силна парола тогава? По-лесно е, отколкото си мислите. На първо място трябва да е от поне 8 символа и да бъде нещо за което вие лесно ще се досетите, но другите трудно ще отгатнат. Експертите по компютърна сигурност пък съветват просто да намерите речник, да си изберете някоя по-дълга дума от него и по-рядко срещана и да използвате нея за парола. Разбира се при въвеждането сложете някои от буквите в думата главни, както и две-три числа между тях и задължително си я запишете на листче, което да е някъде близо около вас (например в калъфчето на смартфона), за да не я забравите. Тогава пък остава вероятността някой да види това листче, така че можете например да не записвате точно за какво е тази парола или пък при записването да пропуснете една от цифрите и да запомните, че трябва да я добавите, когато въвеждате паролата.

Ако все пак искате да е дума, която ще запомните по-лесно същите тези професионалисти препоръчват да се заменят букви с цифри или символи, които са сходни. Например малката буква „l“ може да бъде заменена с „1“ или „!“ за да е по-трудно някой да се досети. По същия начин главна буква „Е“ може да бъде заменена с „3.“ В допълнение към това запомнете, че не бива да давате паролата си на никого, а също и че не бива да използвате еднакви пароли за всичките си регистрации. Това е наистина важно, защото ако случайно се случи така че някой отгатне едната, то той ще има достъп до всичко ваше, което не е никак приятно. Въпреки че запомнянето на множество пароли може да бъде трудно, има много инструменти за управление на пароли на разположение днес чрез интернет страници и приложения за смартфони, които могат да ви помогнат да се сещате за всяка една от тях!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град